Bomen én Bos!

Lokaal Bestuur Nijlen lanceerde vandaag onderstaande bericht. We zijn zeer blij dat we actief hebben kunnen bijdragen tot de drie genoemde projecten.

Via de raad van bestuur bij IOK, waar Bert Celis lid van is, hebben we onze 1001 bomen actie uitgerold naar vele gemeenten in de Kempen. Zo plant heel de Kempen binnenkort bomen dankzij een initiatief dat in Nijlen gelanceerd werd.

Binnen het schepencollege hebben we actief meegedacht om de kap van “het boske” aan de Klokkenlaan te voorkomen. Na overleg met de eigenaars zal de gemeente het nodige onderhoud uitvoeren zodat kinderen en jeugdbewegingen van dit stukje groen “in de wijk” kunnen blijven genieten.

Tot slot heeft onze fractieleider, Victor De Groof, actief bijgedragen aan het overleg met het OCMW van Lier met als doel het kappen van bomen op gronden van het Lierse OCMW welke gelegen zijn in onze gemeente te voorkomen.

Graag gedaan vanwege Groen-Open Vld Nijlen-Kessel-Bevel ;-).

Fractieleider Victor De Groof

Wat volgt is een bericht van Lokaal Bestuur Nijlen.

Boomplantacties en opmaak beheersplan voor openbaar domein en overleg met eigenaars op privédomein

De succesvolle ‘1001 Bomen’ actie van lokaal bestuur Nijlen is dit najaar aan zijn derde editie toe. Naast het stimuleren van het planten van meer bomen, wil lokaal bestuur Nijlen ook duurzaam omgaan met de bestaande bomen en bossen én gaat het ook actief in gesprek met eigenaars die bomen willen kappen op hun eigendom. Een voorbeeld daarvan is een constructieve samenwerking met het OCMW van Lier.

Bomen uitdelen en waar mogelijk bossen uitbreiden

Naast het uitdelen van bomen in het kader van de zeer succesvolle ‘1001 Bomen’ acties, werkt lokaal bestuur Nijlen ook aan een beheersplan om duurzaam om te gaan met de aanwezige bomen en bossen in de gemeente. Waar mogelijk worden percelen aangekocht waardoor op termijn meer bos toegankelijk wordt voor recreatie. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de verschillende aankopen die samen met Kempens Landschap werden gedaan om meer bos aan Kruiskensberg open te stellen. 

In overleg met eigenaars voor bomen op privédomein

Voor de bomen en bossen die zich bevinden op terreinen waarvoor de gemeente niet bevoegd is, gaat het lokaal bestuur actief in gesprek met de eigenaars. Een voorbeeld daarvan is een bomenkap die aan de Klokkenlaan vermeden kon worden, na overleg met de eigenaar. Maar er is ook een actueel voorbeeld op grotere schaal.

Aanzienlijke bomenkap aan Kessel fort werd voorkomen

Het OCMW van Lier bezit ook in Nijlen gronden, zoals bijvoorbeeld aan het fort van Kessel aan de zijde naar de Grote Puttingbaan toe. Op die terreinen wilde het OCMW van Lier op twee percelen een aanzienlijke bomenkap uitvoeren. Na overleg met burgemeester Paul Verbeeck, schepen Tom Covens, raadslid Victor De Groof en ruimtelijk planner-omgevingsambtenaar Maarten Horemans, werd overeengekomen om deze kapping niet uit te voeren. Dit kadert in de opmaak van een globaal beheersplan voor de ruime omgeving (fort, Hoogbos, Kesselse heide). Lokaal bestuur Nijlen is het OCMW van Lier zeer dankbaar voor deze constructieve samenwerking.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s