Vakantie in de straat!

Groen-OpenVld is super blij met het initiatief van de vakantiestraten in Bevel, Kessel en Nijlen. Een straat is immers meer dan een infrastructuur om auto’s op te laten rijden. Een straat is een openbare ruimte waar een buurt tot leven moet kunnen komen. Een straat faciliteert praten, ontmoeten, samen spelen. Een straat zorgt voor een sterk sociaal weefsel. Helpende buren die elkaar respecteren, kinderen uit de wijk die samen kunnen genieten van een hopelijk heerlijke zomer!

Zin om dit mee te realiseren? Richt een vakantiestraat in!

Wat volgt is een bericht van Lokaal Bestuur Nijlen.

Samen gezellig buurten, iets drinken, bijpraten en zwanzen terwijl de kinderen op straat ravotten en spelen,  we gaan er deze zomer misschien wel meer nood aan hebben dan ooit! Meer mensen gaan vakantie in eigen land vieren en we hebben zeker veel om over bij te praten. Om dat mee mogelijk te maken, breidt lokaal bestuur Nijlen het concept van de speelstraten uit naar heuse vakantiestraten. Als extra stimulans voor de lokale handelaars krijgen aanvragers ook een Nijlense cadeaubon aangeboden.

vakantiestraat3

Wat maakt een vakantiestraat anders dan een speelstraat?

Het principe is hetzelfde als bij een gewone speelstraat: straten die daarvoor in aanmerking komen, kunnen afgesloten worden voor verkeer. Enkel buurtbewoners mogen stapvoets de straat in en uit. Anders dan bij een speelstraat is dat een vakantiestraat langer afgesloten kan zijn (7 tot 14 dagen i.p.v. 5) en dit telkens van 7 uur tot 22 uur. Er is vooraf geen bevraging van buurtbewoners nodig want dat is momenteel door de corona-maatregelen niet mogelijk. Toch zal na goedkeuring de ganse straat/buurt verwittigd worden zodat eventuele bedenkingen nog tijdig aan het lokaal bestuur gemeld kunnen worden.

Welke straten komen in aanmerking?

Je straat komt enkel in aanmerking als:

1. je er max. 50 km/uur mag rijden

2. er niet te veel doorgaand verkeer is

3. er geen openbaar vervoer door passeert

4. de omliggende straten ook voldoende bereikbaar blijven als jouw straat wordt afgesloten.

Bij een aanvraag kijken we na of je straat/buurt voldoet aan de voorwaarden.

Wanneer en hoe kan je een aanvraag doen?

Aanvragen voor de maand juli 2020 moeten binnen zijn bij vóór 15 juni 2020. Voor de maand augustus doe je de aanvraag ten laatste op 10 juli 2020. Je doet de aanvraag via dit formulier: https://www.jeugdnijlen.be/sites/default/files/wysiwyg/website/bestanden/aanvraagformulier_vakantiestraat_zomer_2020_-_lokaal_bestuur_nijlen.pdf

Meer info over het concept: https://www.jeugdnijlen.be/organiseren/vakantiestraat-2020