De fiets!

P1120286.JPG

Op 1 mei toonde het gemeentebestuur van Nijlen de film Why We Cycle (of de Nederlandse titel  ‘Gewoon Fietsen‘). Het was het startschot voor onze campagne www.nijlenfietstdewereldrond.be. Met deze campagne willen we fietsen nog meer in de kijker zetten. We willen ‘fuzz’ te maken, om iedereen die nog dat extra zetje nodig heeft ook op de fiets te krijgen.

In België fietsen we al veel. 15% van de verplaatsingen doen we met de fiets, dit zet ons samen met Denemarken op een tweede plaats. In Nederland is dat 27%, zij staan op kop. We mogen die Hollanders toch niet laten winnen!

Fietsberaad kwam de film ‘Gewoon Fietsen’ inleiden. Cijfers geven blijkbaar aan dat we in Nijlen 18% van onze verplaatsingen met de fiets doen. We scoren dus bovengemiddeld. Als we met z’n allen elk jaar het aantal fietsverplaatsingen met 1% verhogen maakt dat enkele honderduizenden autoverplaatsingen minder in België!

Fietsen is gezond. Fietsen over een haalbare afstand is stipt. Fietsen is goed voor het milieu. Fietsen is goedkoop. Fietsen is goed voor onze mentale gezondheid. Op de fiets stop je met piekeren én toch krijg je er de beste ideeën. Fietsen geeft vrijheid aan kinderen en jongeren. Vertier voor wielertoeristen en zij die een toertje gaan maken. Fietsers zijn gelijkwaardig. En fietsen is sociaal, dat laatste is heel belangrijk.

We maken oogcontact met andere fietsers. We groeten een oude bekende, verre vriend of iemand die we kennen ‘van ziens’. We slaan een praatje voor het rode licht. Zoeken een wiel en kruipen er in. Helpen elkaar bij een lekke band. Doe de test, ga met een lekke band op de ring staan en wacht tot er iemand spontaan stopt. Doe dan hetzelfde met een fiets op de fiets-o-strade. De fiets, positief, sociaal, goedkoop en milieuvriendelijk. Mocht hij niet bestaan, iemand moest hem dringend uitvinden!

De Onze-Lieve-Vrouwestraat in Kessel-Station was autovrij. De kinderen van basisschool ‘De Ceder’ kwamen er tekenen met stoepkrijt. En hoe! Vol energie. De straat was van hen. En de buren die thuis waren? Die kwamen buiten. Stonden midden op de straat met een kinderkoets tegen elkaar te praten. Anderen kwamen elkaar na jaren in dezelfde straat te wonen voor het eerst ‘écht’ tegen, ‘want wij kennen elkaar niet meer’. Ook dat zal beter worden, als we meer fietsen.

IMG-20190502-WA0008

De hunker naar het verleden, waar we zo vaak over horen en lezen op sociale media, toen mensen elkaar kenden en meer konden ‘verdragen’, is perfect te verzoenen met de wensen van de klimaatgeneratie voor de toekomst. Gewoon fietsen is een begin. Veel plezier!